Приключи ученическият конкурс под наслов "Европеецът Георги Марков"
Приключи ученическият конкурс под наслов "Европеецът Георги Марков" / ЕГ "Гео Милев" - Добрич
Приключи ученическият конкурс за есе и дигитален продукт на името на Георги Марков. Конкурсът е по повод 40-годишнината от смъртта на писателя, и се организира от ЕГ „Гео Милев” - Добрич, в партньорство с Портал „Култура” и Литературна мрежа „LiterNet”. Темата бе „Европеецът Георги Марков“, а акцентът бе поставен върху творчеството му. Учениците, на възраст между 14-19 години, четоха за първи път Репортажите на дисидента, а техните учители припомнят, че няма обществена, журналистическа, академична, студентска или държавна награда на негово име.

Наградите, книги с есета на писателя и световни класически произведения, се осигуряват от проект „Твоят час” на МОН, от партньорите на конкурса и от братовчеда на писателя – Любен Марков.  Организатори на конкурса са Дияна Боева - преподавател по български език и литература, Мария Кирилова - преподавател по ИТ и Емилия Стефанова - преподавател по география в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич.

Номинираните в конкурса ученически есета са публикуване в последния интерактивен  брой на в-к „СЛЕД-И“,  който е посветен на Георги Марков. Сред избраните дигитални продукти са корица на книгата „Мъже” от Георги Марков, както и презентации за живота му, една от които носи символичното наименование:  „Пътят на Георги Марков – от Княжево до Лондон”, и проследява важни топоси и интересни места от живота на българина, като емигрант и в родината му.

Крайните резултати от конкурса  ще бъдат обявени до дни.