Приемат нова наредба за обществения ред и околната среда
Приемат нова наредба за обществения ред и околната среда / Дарик Добрич

Нова наредба за осигуряване на обществения ред, поддържането и опазването на общинската собственост и околната среда подготви кметството в Добрич. Наредбата ще бъде поставена на обсъждане на сесията на Общинския съвет на 30 ноември. Тя заменя документ, приет през 2005 година.

Наредбата регламентира осигуряването на спокойствието и безопасността на гражданите, движението и паркирането на моторни превозни средства, организирането на обществени мероприятия, продажбата на запалителни или пиротехнически средства, противопожарната обезопасеност, отглеждането на кучета.

Забранява се например викане, пеене, свирене, ползване на озвучителни уредби, извършване на строителни, ремонтни и производствени дейности, форсиране на автомобили в жилищните сгради и в непосредствена близост до тях от 14.00 до 16.00 часа и от 22.00 до 7.00 часа.

Забранява се и паркирането на автомобили на платното за движение и на тротоара, непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях.

Не се разрешава и продажбата на тютюн, тютюневи изделия и алкохол в учебни, възпитателни и здравни заведения, общежития, спортни съоръжения, открити обществени места и публични мероприятия.

За нарушителите наредбата предвижда глоби, като най-високата е 5000 лева.