/ / Thinkstock/Getty Images
Общинският съвет прие Правилник за организацията, реда и работата на Общински фонд „Здраве“. Местният парламент даде съгласие да се създаде такъв фонд през ноември 2017 година. Идеята е на общинския съветник от Атака Атанас Атанасов. Той бе избран на днешната сесия за председател на управителния съвет на фонда. В съвета влизат още петима общински съветници и двама представители на общината.
 
Общинският съвет одобри създаването на фонд "Здраве"
 
Фонд „Здраве“ цели да бъдат привлечени и задържани в Добрич млади медицински специалисти, като им се помогне финансово и социално – битово. Идеята е да се преодолее до известна степен недостигът от медицински кадри на територията на общината. Фондът ще подпомага възможности за обучение на медицинските специалисти, повишаване на професионалната им квалификация и кариерно и личностно развитие, повишаване на мотивацията им за работа. Очакванията на общината са, че след въвеждането на нормативния акт значително ще се подобрят качеството и ефикасността на предлаганите медицински услуги в Добрич, а оттам и здравето на добричлии.
 
Правилникът предвижда средствата за Общински фонд „Здраве“ да се осигуряват от бюджета на общината, публични финансови програми и проекти, дарителски и благотворителни кампании и др.
 
Право да кандидатстват за подкрепа от фонда ще имат само лекари и специалисти по здравни грижи, които са сключили трудов договор с лечебно заведение за болнична помощ на територията на Община град Добрич. 
 
Пак според правилника младите лекари ще бъдат подпомагани, като им се възстановяват такси за участие в курсове за придобиване на специалност, разходи за наем на общинско жилище, месечни такси в общински детски градини или ясли, пътни разходи от и до работното място, ако живеят извън Добрич.
 
Според направените предварителни и прогнозни финансови разчети, необходимите средства за дейността на Общински фонд „Здраве” и за прилагането на правилника са в размер на 20 000 лева за периода от първи май до края на 2018 година. Първоначалните средства ще бъдат осигурени от бюджета на общината, след неговата актуализация.