Приеха нов ред и условия за финансиране на граждански инициативи
Приеха нов ред и условия за финансиране на граждански инициативи / Дарик Добрич

Нов ред и условия за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на общината бяха приети на сесията на Общинския съвет. Причината за промените е, че досегашните условия са приети през 2006 година и съдържат текстове, които вече не са актуални и трябва да се осъвременят.

Инициативите, които ще се подкрепят от общината, трябва да са в социалната и здравна сфера, образованието, културата, спорта, за насърчаване на доброволчеството и междукултурното сътрудничество, за утвърждаване на националните традиции и европейски практики. За подпомагане могат да кандидатстват НПО и граждански сдружения, регистрирани на територията на община Добрич. Максималното финансиране е в размер до 3000 лева, като организацията трябва да осигури минимум 20% от сумата, която иска от общината.

Постъпилите искания се оценяват и наблюдават от комисия, назначена със заповед на кмета. Предложенията ще бъдат точкувани по критерии и ще бъдат одобрявани, ако получат над 60 от максималните 100 точки.

Съветникът Божанка Вуцова попита не е ли редно по тази програма да могат да се финансират и НПО-та, които разработват по-големи проекти с европейски средства, които позволяват надстрояване и развитие по-нататък на идеята. Отговорът на зам.-кметът Росица Йорданова бе, че този ред и условия са насочени към по-малки проекти и активиране на гражданските инициативи. Те не са насочени към НПО-та, които така или иначе имат структури и опит в привличане на европейско финансиране.