Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2016 г.
Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2016 г. / Дарик Добрич
Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2016 г.
83848
Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2016 г.
  • Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2016 г.

Общинският съвет прие единодушно предложения от кметския екип бюджет на Община Добрич за 2016 година. Съветниците се обединиха в подкрепата си, определиха го като реалистичен и дори перфектен. Общата му рамка е 49 356 636 лева, от които приходи за делегирани от държавата дейности 28.2 млн.лева. Проектът бе представен в залата визуално от зам.-кмета Елка Димова. Тя изтъкна, че много предложения на граждани и организации не са залегнали за финансиране, защото не е посочено откъде да се вземат средства за тях. Бюджетът ще бъде динамичен и при актуализациите ще залагаме предложенията според тяхната значимост, уточни Димова. Тя прие само предложението на Постоянната комисия по бюджет да се предвидят 20 000 лева за Комисията за изследване и лечение на пациенти с онкологични заболявания към ДКЦ-2.

Сред коментаторите на бюджета бе председателят на ресорната постоянна комисия /ПК/ към ОбС Атанас Атанасов. Той припомни, че Община Добрич е заложила през 2015 г. оптимистично 18.2 млн.лева собствени приходи, но имало неизпълнение 1.6 млн.лева. Сега се залагат 18 123 000 лева, което Атанасов определи като реалистично, а цялата приходна част - като умерена. Той изказа задоволство от предвидената динамичност на бюджета и също обеща при промяна в приходната част да се финансират дейностите, предложени от граждани и организации при публичното обсъждане. Съветникът настоя да се анализират дълбоко разходите и общината да инвестира във високотехнологични и автоматизирани системи, които в дългосрочен план ще доведат до намаляване на разходи и увеличение на приходи - в управлението на общинската собственост, чистотата и синята зона.

Бившият зам.-кмет по финанси Иван Колев каза, че одобрява бюджета, защото има добре предвидени и отчетени разходи и реалистично заложени приходи, съобразно 3-годишната прогноза, която има общината. Той изрази мнение, че икономиката се съживява и може при бъдещи актуализации да се появят средства за исканията на местната общност, които не са обезпечени сега.

Най-дискутираното предложение бе увеличаването на издръжката на спортните клубове с 300 000 лева, направено от ресорната постоянна комисия. Председателят на ОбС Иво Пенчев даде уточнение, че това се налага, защото в предния мандат съветниците са „извадили" от тази издръжка същата сума с цел изграждане, ремонт и оборудване на спортни бази, но тъй като вече има такива с активна дейност в тях и увеличено потребление, е редно парите за клубовете да се върнат. Те не са толкова много, като се разставят в различните клубове, уточни Пенчев. Елка Димова отказа да приеме на този етап такава промяна, но обеща при наличие на приходни средства в бюджета, при първата предложена актуализация да се имат заложат още средства за спортните клубове.

Това поискаха и от комисията по култура, откъдето държат на завишение в програмите за финансиране на книгоиздаването и гражданските проекти.

Друго предложение в залата дойде от Боян Саркизов - да се отделят 20 000 лева за асистирана репродукция - за подпомагане при транспортни и други разходи извън медицинските, които се поемат от националния фонд. Кметът уточни, че общината предвижда създаване на комисия, която ще одобрява подобни разходи и след като тя заработи, ще бъдат разпределени именно 20 000 за 10 двойки с репродуктивни проблеми от Добрич.

В аудиофайла чуйте дебата за спортните клубове, в който участваха председателят Иво Пенчев, Михаел Игнатов от РБ, Мая Димитрова от БСП и Младен Матеев от ГЕРБ.