Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2015 г.
Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2015 г. / Дарик Добрич
Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2015 г.
78078
Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2015 г.
  • Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2015 г.

Бюджетът на Община град Добрич за 2015 г. бе приет единодушно от съветниците с 35 гласа "за". Кметът Детелина Николова подчерта, че този път финансовите параметри са дискутирани много в постоянните комисии и затова може би на заседанието няма дебати. Бюджетът е ориентиран към човека, към социалния сектор, каза кметът.

Единственият коментар на бюджета направи Гинка Василева от БСП. Тя сподели, че намира твърде големи преходните остатъци, предвидени за резерв, като поиска по-ефективното им харчене и пожела по-активно търсене на инвеститори. Кметът отговори, че резервите са оставени по-големи заради вероятността да се наложи съфинансиране по преодоляване на щетите от бедствия със средства от фонд "Солидарност" или по европейски проекти.
По темата за инвеститорите, Детелина Николова припомни, че основният проблем на Добрич е, че е община - град и не разполага с големи територии, което е наложило многократно пренасочване на външни инвеститори към съседни общини. Кметът повдигна темата за ново административно деление, но заяви, че това е дълъг процес, в който идеята трябва първо да се осъзнае от гражданите, преди да стане политическо решение.

Общият размер на бюджета на Община град Добрич за 2015 г. е 49 475 600 лева, от които 27 835 886 лева от държавни приходи и 21 639 714 лева приходи от местни дейности. За капиталови разходи са осигурени 2 800 495 лева. Кметът коментира, че много проблеми на общините остават нерешени в държавния бюджет - като развитието на децентрализация, преодоляването на щети от бедствия, замразените стандарти на заплащане.

Чуйте в аудиото въпросите на Гинка Василева и отговрите на Детелина Николова.