През декември можете да си смените личния лекар
През декември можете да си смените личния лекар / Дарик Добрич

От 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, информират от Здравната каса. Пациентът има право да избере ново джипи на територията на цялата страна. Хората, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях лекар. В Добрич формуляри могат да се закупят от офиса на фирма "Ким 2000", ул. "Ален мак"30 А, цената е 0.20 лева.

При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако пациентът все още няма книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар. Информация за джипита, имащи договор с НЗОК, се дава в Районната здравноосигурителна каса, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.

Тези, които са извършили смяна на личния си лекар нямат задължение да уведомяват предишния си общопрактикуващ лекар, това се извършва по служебен път от РЗОК.

Следващият период, в който гражданите могат да променят избора си на личен лекар е през месец юни 2011 година. При последната смяна през месец юни тази година 3 362 здравноосигурени лица в област Добрич са избрали ново джипи.