Преразпределят млечната квота на страната
Преразпределят млечната квота на страната / netinfo

До дни ще бъде подписана наредбата, с която ще се направи ново преразпределение на млечната квота на страната – заяви днес на персконференция министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Това стана по време на 13-тото издание на Националния аграрен семинар ”Селското стопанство и всичко за него” в курорта "Златни пясъци".

Преразпределението стана възможно след решението на Европейската комисия 167 000 тона мляко да бъдат прехвърлени от квотата за преки продажби към количествата за преработка. Така фермерите с редуцирани млечни квоти ще могат да получат компенсациите си от разплащателната агенция.

С тази наредба ще се даде възможност на млекопроизводители да кандидатстват и за допълнителна квота от Националния млечен резерв, който е от 93 000 тона.

Повече от 6 месеца фермери от региона, които са увеличили стадата си, очакват да им бъдат отпуснати допълнителни квоти за производство на качествено мляко. В противен случай според европейските разпоредби ако те произвеждат повече от отпусната им квота мляко, ще получават санкции.

Чуйте още от Нихат Кабил в аудиофайла: