Преподавател по литература е Читател на 2016 година
Преподавател по литература е Читател на 2016 година / Дарик Добрич

Регионална библиотека „Дора Габе" за поредна година се включва в кампанията „Читател на годината", инициирана от Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Най-много книги, над 180 на брой, през изминалата година е прочела Гинка Димова от Добрич. Тя е дългогодишен преподавател по български език и литература в Езикова гимназия „Гео Милев" и е постоянен читател на секторите Книгозаемане и Изкуство в регионалната библиотека. Като литератор Димова остава вярна на своите интереси и търсене на стойностни четива, поясняват от библиотеката.

На тържествена церемония в София на 21 януари в Дома на Европа ще се състои награждаването на отличените читатели с приза „Читател на годината". Кратко видео, което ще бъде излъчено, ще представи носителя на престижното отличие на добричката библиотека и участието на културната институция в инициативата.

По традиция, Библиотека „Дора Габе" отличава своите най-активни читатели, в категории до и над 14 годишна възраст, по време на големия празник на четящите хора на 23 април - Международния ден на книгата и авторското право, когато се провежда Маратон на четенето.