Премиерът открива пречиствателна станция в Балчик
Премиерът открива пречиствателна станция в Балчик / Дарик Добрич

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие официално градската пречиствателна станция за отпадни води в Балчик. Церемонията започва в 10.30 ч.. Сред официалните гости на събитието ще бъдат министрите Томислав Дончев и Нона Караджова.

Проектът "Строителство на градската пречиствателна станция за отпадни води и дълбоководно заустване" се реализира по програма ИСПА и е част от "Интегриран проект за водния сектор на Балчик", чиято стойност е 21,6 млн.евро. Договорът за реализацията му е подписан през 2004 г.. 25% е националното съфинансиране.

Проектирането и строителството на пречиствателната станция са на стойност 3,9 млн.евро. Дейностите стартираха през юли 2006 г. и приключиха през март 2010-а. В момента тече удължен период за съобщаване и отстраняване на дефекти, информират от община Балчик.

Отпадъчните води ще се изливат от пречиствателната станция в Черно Море. Обектът е изграден да поема натоварванията от 22 200 еквивалент жители до 2022 г.. Технологично е предвидено станцията да пречиства около 6 000 кубически метра отпадъчни води на ден. Изпълнител на обекта е Консорциум „Приморие - Хидроинженеринг - Балканстрой", а консултант-инженер по строителния надзор е фирма „Пури Енвайърмент".

В Балчик се изпълнява и „Рехабилитация и разширение на водоснабдителната и канализационна мрежи". Тази част от проекта за водния цикъл е на стойност 8,7 млн.евро. Изпълнението й стартира през януари 2008 г. и ще приключи до декември 2011 г.. Ще бъдат реконструирани общо 96.1 км мрежи, водопроводна и канализационна помпени станции и резервоар за питейна вода и хлораторна станция. Изпълнител е Консорциум „ОТВ - Илчи", а консултант-инженера по строителния надзор е отново „Пури Енвайърмент".

По-късно днес, от 15.00 ч. премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова официално ще открият рехабилитирания пътен участък „Варна-Аксаково-Добрич". Гост на събитието ще бъде и областният управител на Добрич Желязко Желязков. Церемонията ще се състои на изхода на Аксаково, посока Добрич, пред сградата на бившето КПП на МВР. Дължината на участъка е 9,2 км. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие". Изпълнител на строителните дейности е фирма „Инжстройинженеринг" ЕООД, Варна, а договорът за строителния надзор е сключен с „Пътинвестинженеринг" АД, София.