Преиздадоха две книги за таврийските българи
Преиздадоха две книги за таврийските българи / Дарик Добрич

Две книги за таврийските българи ще бъдат представени в Добрич. Те са преиздадени с помощта на Инициативен комитет. Едната е дело на Мишо Хаджийски, организирал завръщането на таврийските българи в родината им. Тя се нарича "Българи в Таврия" и е излязла за първи път през 1944 г. в София от издателство "Българско дело". Това е третото й издание. В нея се описват тежкия път на бежанците до България, бита и песните им, книжнината и трагедията при оцеляването им. Мишо Хаджийски е роден през 1916 г., самоубива се на 7 декември 1944 г., след привикване в полицията.

Инициативният комитет е подготвил и второ допълнено издание на труда на Атанас Марков "Българи в Таврия и таврийци в България" от 2012 г. със спомени, разкази за преселването и за съдбата на бежанците в България. Атанас Марков е роден 1927 г. в село Горско, Добричко. Автор е на 5 краеведски книги, трудовият му път е свързан със селското стопанство. Почива на 18 април 2012 г., малко преди премиерата на "Българи в Таврия и таврийци в България".

Изданията ще бъдат представени в 17.30 ч. в голямата заседателна зала на община Добрич. За книгата на Атанас Марков ще говорят д-р Димитър Маринов и проф.Тодор Балкански. По време на събитието ще бъде прожектиран откъс от документалния филм на Васил Барков "Един изстрел", посветен на таврийския писател и общественик Мишо Хаджийски, повел 2 000 наши сънародници от Украйна към България в разгара на Втората световна война.

Инициативният комитет е подготвил проект за мемориал за таврийските българи, който да се постави в Добрич. През 2014 г. се отбелязват 70 години от доброволното им преселване в България и насилственото им депортиране обратно в СССР, както и от предизвиканото самоубийство на Мишо Хаджийски. Паметният знак ще се издига в градинката пред сградата на Община Добричка.