Преглеждат безплатно децата от домовете в Добрич
Преглеждат безплатно децата от домовете в Добрич / Дарик Добрич - архив

Скрининг за бъбречни заболявания ще бъде извършен на всички бебета от Дома за медико-социални грижи за деца до 3 години, съобщи за Дарик директорът на приюта д-р Евгения Георгиева. На всяко едно от 90-те деца, обитаващи дома в момента, се прави изследване на урината и се измерва кръвното налягане, а до края на седмицата ще бъде извършена и ехографска диагностика на бъбреците. Консултациите се извършват от специалист нефролог от Клиниката по детска нефрология към Университетската болница по детски болести в София. Прегледите са напълно безплатни и освен за малчуганите от Дома за медико-социални грижи, такива ще бъдат осигурени и за 20-те деца, настанени в дом „Дъга” в Добрич, обясни д-р Георгиева.

Поради липсата на детски нефролог в Добрич, д-р Митева от Клиниката по детска нефрология в столицата, ще преглежда в петък в ДКЦ II от 13.00 часа, информира още д-р Георгиева. Водят се разговори такива прегледи да се извършват периодично в Добрич, подчерта директорът на Дома за медико-социални грижи за деца.

45% от децата в дома са със сериозни здравословни проблеми, съобщи д-р Георгиева. През изтеклата 2010 година общо 60 бебета са били осиновени от социалното заведение в Добрич. Осем от децата са осиновени от чуждестранни семейства. Ръководството на дома е подало 78 досиета на деца за осиновяване към социалните служби и Министерство на правосъдието.