Предупреждават за дъжд и гръмотевици в 18 области в страната
Предупреждават за дъжд и гръмотевици в 18 области в страната / Дарик Добрич

Жълт код е обявен за 7 май в 18 области на Централна, Южна, Северна и Източна България заради значителни валежи и гръмотевични бури.

Предупреждението е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Разград, Шумен и Търговище.

В тези райони се очаква да има превалявания и гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са локални градушки, а на отделни места количеството на валежите ще е около 25 л/кв.м.

За останалите 10 области от Западна България обявеният код е зелен.

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове, уточняват от НИМХ.

Над планините облачността ще е значителна, купесто-дъждовна и ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Пред обяд по Черноморието ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността ще се увеличи и ще превали и прегърми.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg