Предстои приемане на Национална стратегия за интеграция на ромите `2012-2020
Предстои приемане на Национална стратегия за интеграция на ромите `2012-2020 / областна администрация

Очаква се съвсем скоро в Народното събрание да бъде гласуван проектът за Национална стратегия за интегриране на ромите в Република България - 2012-2020 година, съобщи зам.-областният управител д-р Катя Ганова. Тя представи отчет за дейността на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси за 2011 година. Целта на стратегията е да се създадат условия за интегриране на ромите и на български граждани в уязвимо положение от други етнически групи в обществения и икономически живот.

На днешното заседание на Областния съвет д-р Ганова даде висока оценка за работата на ромските медиатори - трудови посредници, които работят към бюрата по труда в Добрич и Генерал Тошево. Те са провели 945 неформални срещи с неактивни лица от ромски произход, а 1094 роми са се регистрирали като безработни. През 2011 година не са провеждани курсове по ограмотяване на роми в областта, но за тази година има залегнал такъв проект по ОП"Развитие на човешките ресурси".

В отчета за 2011 година на Регионалната здравна инспекция бе подчертана добрата работа на 7-те здравни медиатори, които работят с ромското население, както и на ползата от дейността на трите мобилни здравни кабинета. В тях са извършени 554 ехографски прегледа, 520 лабораторни изследвания, имунизирани са 147 деца.

Тревожна е констатацията на РИО, че от общо 19 300 ученици в областта, след края на първия учебен срок т.г. от училище са отпаднали 139 деца и 80% от тях са от малцинствата. Директорите на учебни заведения са отчели, че важна мярка за задържане на учениците в училище е безплатното хранене.

Обобщена информация от Добричка област ще бъде изпратена в Националния съвет по етническите въпроси към МС. По данни на Националния статистически институт от 2011 година, ромите в България са 4,9% от населението на България или 325 хил.души.