Предстои откриване на обновения Йовков музей в с.Красен
Предстои откриване на обновения Йовков музей в с.Красен / Община Ген.Тошево

В навечерието на 135-тата годишнина от рождението на Йордан Йовков и по повод Международния ден на музеите, на 29 май в с. Красен ще се открие реновирана експозиция „В света на писателя Йордан Йовков”.

В България има три места, които пазят жива „паметта” за Йовков – родната му къща в Жеравна, къщата музей с Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич и с. Красен, известно като  едно от „Йовковите места”  в Добруджа, защото тук писателят, учителства най - дълго (1907 – 1912  г.) и  създава първата си белетристична творба „Овчарова жалба”.

Идейният проект за новата експозиция е на специалисти от Исторически музей – Генерал Тошево и Регионален исторически музей – Добрич, а изработването на детайлите и цялостната визия е от професионалисти с доказан опит в сферата на проектиране и изработване на рекламно-информационни елементи за обществени сгради, информират от община Ген.Тошево. Иновативните решения в интериора на експозицията в с. Красен се финансират със средства от Капиталовата програма на общината и са в размер на 15 000 лв.

През 2013 година с решение на Общинския съвет в Ген.Тошево беше закупена емблематичната за големия писател сграда – Мелницата в с. Изворово. Предстоящото й реновиране ще даде възможност да се създаде един завършен туристически продукт от маршрути в западната част на общината, като се започне с Исторически музей – Генерал Тошево, музейната сбирка, посветена на Дора Габе в с. Дъбовик и Йовковите места – Филиповата кръчма и Старият хамбар, училището, където писателят е практикувал в с. Красен, музеят и  мелницата.