Представят три книги на Румен Стоичков в библиотеката
Представят три книги на Румен Стоичков в библиотеката / netinfo

Среща-разговор с Румен Стоичков ще се състои в Библиотека „Дора Габе" от 18.00 часа. Ще бъдат представени книгите на автора „Преди забравата", „Из стръмнините на България" и „Някъде там".

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт" по БНР. От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче". Член е на Съюза на българските журналисти. Автор е на няколкостотин публикации във вестници и списания, част от които са поместени в книгите „Преди забравата" и „Из стръмнините на България", която съдържа 75 публикации и 450 цветни снимки. В книгата са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище. „Преди забравата" разказва предимно за малки населени места, както и за българските етноси в съседните страни.
„Някъде там" е третата книга на Румен Стоичков, която заедно с предишните му две оформят своеобразна трилогия на българското с пътеписи, легенди и няколко интервюта, съхранени в Златния фонд на БНР.

Румен Стоичков е роден в София. През 2005 г. на Медийния фестивал в Албена печели специалната награда на журито за репортаж от психиатричната болница в с. Пастра, община Рила. През 2007 г. е носител на Годишната награда на СБЖ в раздел „Радиожурналистика" - за репортерско разследване, показващо униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа. През 2012 г. получава втора награда за репортаж от Източните Родопи - в конкурс на проект „Новото тракийско злато". През 2015 г. печели Националната награда „Златна кана" на Фондация „Съкровищата на Панагирик" - за цялостно журналистическо и литературно творчество и обществена дейност. Номиниран е през същата година от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите за приза „Пазител на традициите 2015" и печели наградата и на журито, и на публиката в категория „Личност".