Представят проекта за военното гробище пред турски дипломати
Представят проекта за военното гробище пред турски дипломати / Дарик Добрич

Кметът на Добрич Детелина Николова ще се срещне с посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче и с генералния консул на турската държава в Бургас Ниязи Акйол. Срещата се провежда по покана на кмета за запознаване с проекта за реставрация и реконструкция на мемориалния комплекс „Военно гробище“.Турският посланик посещава за първи път Добрич и ще има възможността на място да се запознае с намеренията на Общината да реконструира Военно гробище. В рамкитена визитата в града турските дипломати ще разговарят и с областния управител Недко Марчев.

Община Добрич депозира проект за реконструкция на военното гробище-музей на 19 май. Той е на стойност 1260 000 евро и се очаква да получи финансиране по схемата за културно-историческо наследство на Икономическия механизъм на европейското икономическо пространство. С отпуснатите средства се очаква да бъде обновен мемориалният комплекс и да се развива музей на открито при Военното гробище.

В сумата са включени дейности, като реставрация и консервация на Военно гробище, реконструкция на каменните надгробия, алеи и зелени площи. Ремонт ще бъде направен също на параклиса и на главния вход. Има идея чрез използването на съвременна техника да се експонират факти от времето на Добричката епопея. Планира се да бъде монтирано художествено осветление, както и да се ремонтира оградата. Реконструкцията за повече от милион евро включва изграждане на тротоари и паркоместа около мемориалния комплекс.

В северната част на град Добрич се намира най-голямото на територията на страната запазено военно гробище от времето на Първата световна война. Военно гробище е свързано с боевете за града през 1916 година. В него са погребани над 3000 воини от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) и четири вероизповедания. През 1922 г. признателните добруджанци със свои средства построяват параклис-костница „Св. Архангел Михаил”, иконографисан от добричкия живописец Никола Тахтунов. През 2003 г. бяха открити: нова временна експозиция „Добричката епопея 1916 г.” и Паметна алея на знамената с флаговете на всяка държава, чиито воини са погребани в Добрич. Военното гробище е подходящо място за културно-исторически туризъм за посетители със специални интереси.