Представят проекта Иван Хадживълков - забравеният дарител на Добрич
Представят проекта Иван Хадживълков - забравеният дарител на Добрич / http://belejnik.bg

Гимназия "Райко Цончев" в Добрич организира представяне на проект, посветен на видния добрички възрожденец и дарител Иван Хадживълков. Събитието се посвещава на Деня на народните будители и на 10-годишнината от създаването на профилираната гимназия по туризъм и предприемачество, която носи името на друг дарител от недалечното минало на Добрич.

Иван Хадживълков е личност с изключителен принос за развитието на Добрич през епохата на Възраждането и началото на следосвобожденската действителност. За съжаление, времето е обвило в забрава един от най-големите дарители и добротворци в родния край, посочват от училището.

Представянето на проекта пред добричката общественост има за цел да се възстанови споменът за него, за дарителската му дейност, за неговия принос за развитие на просветата, за участието му в борбата за църковна самостоятелност през Възраждането и подпомагането на българските революционери в борбата за политическо освобождение на България от османска власт.

Проектът е подготвен от Стефани Маринова, ученичка в гимназия "Райко Цончев". Той е одобрен за участие в конкурс на Ученическия институт към БАН и ще бъде представен на Ученическа научна сесия през месец ноември.

Представянето пред добричката общественост ще се състои от 17.30 часа, в зала 203 на Висшето училище по мениджмънт.