Представят културата на арменците на етнофестивала
Представят културата на арменците на етнофестивала / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Представят културата на арменците на етнофестивала
64337
Представят културата на арменците на етнофестивала
  • Представят културата на арменците на етнофестивала

Продължава Етнофестивалът "В света на Йовковите герои". Под наслов "В света на някогашния Добрич" днешният ден е посветен на културата и традициите на арменската общност. В миналото тя е наброявала до 800 семейства в областния център. Имали са училище, което е било посещавано от над 100 деца, както и детска градина, разказа Оник Гюлиян - председател на сдружението на арменците в Добрич. Първоначално арменската църква е била дървена, в сегашния си вид е построена в края на 19-и век. След няколко изселнически вълни, в града понастоящем живеят около 100-ина души. По традиция арменците се занимават с търговия, известни са като добри златари.

Тяхната култура ще бъде представена в образователната програма за деца "Да срещнеш другия". От 10.00 ч. педагозите Мария Попова и Господинка Андонова ще запознаят посетителите на ателието в "Стария Добрич" с традиционни накити и облекла. Акцент ще бъде поставен върху килимите, които са изработвали арменците. "На раздумка със старите майстори" в тъкачницата ще бъдат демонстрирани типични занаяти.

Програмата продължава в 12.00 ч. с кулинарна изложба на арменски ястия "Край старата софра", а от 14.00 ч. е филмовата програма на фестивала.

Арменците ще завършат своя ден с концерт от 18.00 ч. пред часовниковата кула в "Стария Добрич". В него ще участват танцовите състави "Гаяне Марашлян" от Варна и "Сирварт Чилингирян" от Шумен.

Чуйте разказа на Оник Гюлиян - в аудиото.