Представят изложбата  „Принц на танца
Представят изложбата „Принц на танца / netinfo

Изложбата "Принц на танца" се представя в сградата на Дом-паметник „Йордан Йовков". Тя е посветена на 110-годишнината от рождението на създателя на българския балет Анастас Петров. В експозицията са представени автентични сценични костюми, лични вещи, балетни книги и списания, снимки и документи от фонда на музея. Изложбата очаква своите посетители от август до декември.

Анастас Петров е първият български балетмайстор, хореограф и балетен педагог. Той е роден в Добрич на 1 септември 1899 година в семейството на преселници от Котел. 
 
В ранното си детство живее в своя роден град, а по-късно учи гимназия във Варна. В края на февруари 1922 г. заминава за Берлин, където изучава класически балет при Евгения Едуардова, възпитаничка на Петербургското театрално училище. Паралелно с това усъвършенства пластическия танц при един от най-интересните представители на модернизма в Германия Макс Терпис.

След  постъпването си в Софийската народна  опера през 1927 г. Анастас Петров участва  в създаването на професионалния балет в България. До 1935 г. той е единственият мъж танцьор в балетната трупа на операта. Единствен солист е на десетки оперни представления, както и на първите самостоятелни балетни спектакли.  

През 1937 г. Анастас Петров поставя на сцената  на Софийската народна опера първия балетен спектакъл по българско произведение  "Змей и Яна". В дългогодишната си практика на постановчик той създава 15 самостоятелни балета

От 1927 до 1944 г.  пълнокръвно  живее организираната и ръководена от Анастас Петров детска балетна  школа. За  самоотвержения си труд като педагог, изпълнител и постановчик Анастас Петров заслужено получава високи звания и отличия. През 1977 г. за приноса си в развитието на европейския балет е удостоен с голямата награда на Виенския университет "Готфрид фон Хердер". За неговото епохално дело балетистите наричат Анастас Петров "Патриарх на българското балетно изкуство".