Представят изложба Книгата в изобразителното изкуство
Представят изложба Книгата в изобразителното изкуство / Дарик Добрич

Изложба „Книгата в изобразителното изкуство" се открива тази вечер от 18 часа в литературен музей "Йордан Йовков". С тази проява завършват празничните тържества, организирани от Народно читалище "Йордан Йовков - 1870 година" по повод 140 години читалищно дело в Добрич.

Партньори в общоградската изложба са Историческият музей, който представя две икони от фонда на отдел "Възраждане" и Художествената галерия, която се включва с пет картини по темата. В експозицията са включени икони, предоставени от  зографа в етнографски комплекс "Стария Добрич" Павлин Пенев и гоблени, изработени от Еленка Михайлова, Павлина Русева, Мария Антонова и Мария Чолакова.

Отдел "Изкуство" на библиотеката разкрива богатия си фонд с над 100 албума с репродукции, в които книгата присъства като детайл. Представени са живопис, графика, скулптура, плакат, керамични пана на световни и български творци.

Специален акцент в изложбата са наградените творби от конкурса "140 рисунки за книгата." Професионално жури определи наградите, които ще бъдат връчени от директора на библиотеката Нели Георгиева.

В първа възрастова група за ученици от 1 до 4 клас бяха определени следните награди: Елена Русева от школата по изобразително изкуство към читалището- първа награда, Йоана Калчева от СОУ "П.Р.Славейков"- втора награда, Никола Петров от ОУ"Христо Ботев"- трета награда. Диплом за отлично представяне получават Преслава Ганева и Жаклин Лютви от школата към читалището.

Във втора възрастова група за ученици от 5 до 8  клас Гюлсечер Мустафа от ОУ"Йордан Йовков"получи първа награда, а Ивета Калчева и Мирела Борисова от ОУ"Н.Й.Вапцаров" съответно втора и трета награда.Диплом за отлично представяне получават Магдалена Петрова от СОУ"Дора Габе" и Златена Божкова и Николай Иванов от школата към читалището. Библиотеката, която беше организатор на конкурса връчи диплом "Емблема на конкурса" на Лъчезар Тонев от 3- б клас от СОУ "П.Р.Славейков."  Изложбата може да бъде посетена до 15 юни.