Представят добруджански бит и фолклор във варненска галерия
Представят добруджански бит и фолклор във варненска галерия / Дарик Добрич

Изложба ще представи във Варна добруджанския бит и фолклор. В галерия "Дарзалас" в Гранд мол Варна в 18.30 ч. ще се открие експозицията "Народни празници и обичаи". Тя съдържа 25 илюстрации на добричкия автор Николай Бебенов, както и 20 фотоса от Етнографска къща Добрич, показващи носии от Добруджа. В залата на галерията на посетителите ще бъде показвана и мултимедия, подготвена от етнографите. Тя се състои от картички от 30-те и 40-те години на ХХ век с възстановки на народни празници - Трифон Зарезан, Бабинден и др..

"Решихме да направим тази изложба и да посветим януари на фоклора, тъй като това е месецът, пълен с най-много именми дни и празници в българския календар", каза за Дарик галеристката Галина Панайотова.

Представят добруджански бит и фолклор във варненска галерия
netinfo
Тя съобщи също, че след 22 януари, когато приключва изложбата във Варна, е уговорено сбирката на илюстрации и фотоси да гостува в Силистра и в румънския град Кълъраш.

По време на откриването гостите на галерията ще видят изпълнения на Ансамбъл за изворен фолклор "Добруджа" с ръководител Мая Тончева, която е хореограф и артист-танцьор в Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" Добрич. Съставът ще изпълни само добруджански танци и хора, облечени в типични за региона носии, поясни Панайотова.