Представление с марионетки поставиха в Кукления театър
Представление с марионетки поставиха в Кукления театър / Дарик Добрич
Представление с марионетки поставиха в Кукления театър
66630
Представление с марионетки поставиха в Кукления театър
  • Представление с марионетки поставиха в Кукления театър

Своята първа постановка за новия сезон ще представи премиерно Куклен театър "Дора Габе" от 18.00 часа. Спектакълът се нарича "Магия за злато" и е по приказка на Весела Николова Фламбурари, която е родом от Добрич. Режисьор е Даниела Христова, сценографи - Христина Стоилова и Христина Недева, музиката е на Владимир Джамбазов. Участват Велма Кирова, Ренета Николова, Мира Демирева, Димитър Ялнъзов и Румен Куртев.

Представлението е уникално, защото е направено с марионетки, по идея на режисьора. Тази система кукли, водеща се най-трудната в актьорската професия, не е ползвана скоро в добричкия театър, сподели директорът Петър Петков. Работата с куклите и самата им направа е поверена на Веселин Анев, специализирал в Чехия. За екипа поставянето на "Магия за злато" е било с повишена трудност и режисьорът се надява в течение на времето актьорите да станат още по-умели и добри. Марионетките изискват много мислене - с по два-три хода напред, а емоционалността и ентусиазмът пречат на играта, каза Христова. Петков добави, че една роля с марионетка се прави за цял живот и работата отнема години.

Представление с марионетки поставиха в Кукления театър
netinfo

Авторката оцени високо представлението. Тя подчерта, че текстът е бил максимално подходящ за марионетки, защото "в сюжета три орисници опитват да направляват пътя на героя, докато не разберат, че човек сам кове съдбата си". Фламбурари обърна внимание на посланията за възрастни в текста, сред които "Златото само злото храни", "Който пусне водата ще стане цар" и др..

Представление с марионетки поставиха в Кукления театър
netinfo

Петър Петков съобщи, че резултатът в "Магия за злато" му дава кураж да мисли за гостуване в страната, участие във фестивали и гастроли в чужбина. В плановете на екипа на Кукления театър в Добрич за този сезон влиза възстановяване на постановките "Котаракът в чизми", "Приказка за Ох" и "Изгряла е месечинка" - след октомври. Веселин Анев ще направи догодина спектакъл "Виж колко е просто!" на екологична тематика, а през месец май Даниела Христова ще постави още един текст на Фламбурари, който е любовна история между фея и слънчев лъч.

Чуйте в аудиото казаното от Петър Петков и Весела Фламбурари