Представители на 7 държави обсъждат енергийната ефективност в Добрич
Представители на 7 държави обсъждат енергийната ефективност в Добрич / Дарик Добрич

В Добрич пристигат представители на местни власти от 7 държави за участие в международния семинар по проект за енергийна ефективност на градовете "Imagine, съобщават от общината. Над 40 експерти от Франция, Великобритания, Италия, Германия, Румъния, Дания, Германия и България ще дискутират проблемите за постигане на енергийна зависимост на градовете и регионите и за значението на почти нулево-енергийните сгради.
Участващите градове ще обменят опит и идеи за това как те биха могли да скъсят пътя към своята енергийна независимост и за ролята на публичните власти в тези усилия. Форумът започва в 9.30 ч. и ще продължи днес и утре в Дом-паметник "Й.Йовков".

От българска страна ще участват д-р арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, кметовете на Добрич и Габрово Детелина Николова и Таня Христова, изпълнителните директори на Агенцията за устойчиво енергийно развитие - Ивайло Алексиев, на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници - Димитър Дуков и на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия - Калинка Накова.

В Добрич се проведе и среща на Работната група за енергийна ефективност на Мрежата на асоциации на местни власти в Югоизточна Европа (НАЛАС. Работните групи на НАЛАС се състоят от експерти на местната власт от 12 страни от Югоизточна Европа, които обменят опит и най-добри практики, предлагат иновативни решения и идеи за регионални инициативи и проекти. На срещата се дискутираха текущи дейности в областта на енергийната ефективност в Югоизточна Европа, както и Наръчникът за общински финанси за енергийна ефективност, който беше изготвен от НАЛАС и Световната Банка.

Проект „IMAGINE - ниско енергийни градове" се изпълнява от община Добрич в партньорство с Енерджи Ситис (Европейската асоциация на енергийните градове, местните власти от Лил (Франция), Милтън Кийнс (Великобритания), Модена (Италия), Мюнхен (Германия), Бистрица (Румъния), Фигуерес (Испания), Одензе (Дания), както и Хамбургския университета (Германия). Проектът на стойност 47 979 евро е финансиран по Оперативна програма за междурегионално сътрудничество INTERREG IVC, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.