Представиха темата на конкурса EDEN за нови туристически дестинации
Представиха темата на конкурса EDEN за нови туристически дестинации / netinfo

Темата на националния конкурс EDEN `2010 бе представена в Добрич. EDEN е проект за отлична туристическа дестинация по програмата на Европейската комисия „Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност". За 2010 година темата е „Водата - извор на живот и благоденствие".

Целта на инициативата е малки населени места, области, територии или природни феномени да станат притегателен център за туристи. „ЕК иска да направи нова туристическа карта на Европа от малко познати места, които имат потенциал за развитие", каза Анелия Крушкова - ръководител на проекта EDEN за България. Спечелилият конкурса във всяка отделна страна няма да получи финансиране, а рекламна кампания за дълъг период от време като туристическа дестинация в ЕС. Идеята е да бъдат пренасочени туристическите потоци, които посещават големите европейски курорти, към нещо ново и непознато, обясни Крушкова.

С проекти могат да участват общини, НПО, отделни физически лица, частни фирми, читалища, музеи, висши училища или комбинация между няколко институции.
В България конкурсът се провежда за трета година. Предишните победители са община Белоградчик с феномена Белоградчишки скали и община Белица.

Миналата година в конкурса е имало 20 кандидати от България. Сред участниците са били проекти за местността „Яйлата" и „Суха река" в Крушарско.