Представиха оценка на риска на соларен парк край Тервел
Представиха оценка на риска на соларен парк край Тервел / netinfo
Австрийската фирма "КИОТО"АД представи в община Тервел извършената оценка на риска на инвестиционното си намерение - изграждане на фотоволтаична централа на територията на кметството. Предстои да бъде регистрирано предприятия в България, от чието име ще бъдат заявявани разрешенията за електроцентралата, съобщиха от общинвата. Паралелно с това проектът ще бъде представен на надзорния съвет на КИОТО Clear Energy AG. От фирмата-инвеститор са огледали предложения от общината терен за бъдещото съоръжение.

Инвестиционното намерение предвижда изграждане на фотоволтаична централа с ориентировъчна мощност от 4 мегавата, на площ от около 300 дка непродуктивна земеделска земя в посока към село Честименско.Тази централа ще бъде първата в страната с толкова голяма мощност. Досега са изградени няколко малки съоръжения в района на Карнобат, Айтос и Сливен.

Строежът на слънчевите съоръжения изисква специфична технология за рамките и фотопанелите.Тези дейности ще бъдат възложени изцяло на специалисти от страна на инвеститорите. Дейностите по поддържащите съоръжения и локалната инфраструктура ще бъдат възлагани на местни изпълнители и доставчици. Готовият соларен парк ще бъде обслужван основно от български специалисти и местни хора.

Намерението на инвеститорите е да сглобят и пуснат в експлоатация съоръжението до края на 2009 година.