Представиха две от новите оперативни програми на ЕС в Шабла
Представиха две от новите оперативни програми на ЕС в Шабла / Дарик Добрич

Новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" и ОП „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 бяха представени в Шабла от експертите на Областния информационен център. Участие в информационната среща взеха близо 20 представители на общината, кметски наместници, читалищни дейци и учители. Отчита се интерес към допустимите дейности, от които могат да се възползват местните училища и читалища; както и към шанса за стартиране на самостоятелен бизнес, осигуряването на квалификационни обучения и услуги както за заети, така също и за безработни.

Общият бюджет на ОП НОИР възлиза на 1,37 млрд.лева, предвиден за повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания до 1,5% от БВП, намаляване процента на преждевременно напусналите училище под 11% и увеличаване процента на завършилите висше образование до 36% от хората между 30 и 24 годишна възраст.
Най-много средства през програмия период ще бъдат отделени по първите две приоритени оси, съответно 560 млн.лева за „Научни изследвания и технологично развитие" и 504 млн.лева за „Образование и учене през целия живот".

По Програмата за развитие на човешките ресурси приоритетно ще се насочат действия за насърчаване на младежка заетост, повече възможности за учене през целия живот. Най-много средства през програмия период ще бъдат отделени за заетост - 1 266 млн.лева.