Представиха българското вино в ЕП в Брюксел
Представиха българското вино в ЕП в Брюксел / Дарик Добрич

В ЕП в Брюксел се състоя вечер, посветена на българското вино. Събитието премина под наслов "Изкуството на българското вино - традиции и бъдеще" и включваше изложба и дегустация на вино, предоставено от пет български изби.

Проявата беше организирана от българския евродепутат от групата на Европейската народна партия (ЕНП/ГЕРБ) Преслав Борисов с идеята да се популяризират българските традиции във винопроизводството и възможностите за винен туризъм, които страната ни предлага.

Представиха българското вино в ЕП в Брюксел
netinfo

"Ние имаме традицията да произвеждаме вино, имаме експерти и прекрасни винени изби, в които благодарение на европейските програми се инвестира много и всичко това трябва да бъде рекламирано", отбеляза Преслав Борисов. Той поясни, че за участие в събитието в Брюксел са избрани български изби, които развиват и винен туризъм.

В Европейския парламент беше представена карта на лозаро-винарските райони в България, информация за отглежданите винени сортове грозде, снимки на винарски изби, а танцьори от фолклорен ансамбъл "Тракия" впечатлиха присъстващите с традиционни тракийски танци.

Представиха българското вино в ЕП в Брюксел
netinfo

За историята на винопроизводството по българските земи разказа Никола Ниношев, сомелиер от Българския музей на виното, а за качеството на българските вина говори Стоян Геров, инженер-технолог от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки. "През последните 10-15 години има сериозен прогрес в качеството на лозарството и винарството в България, имаме много хубави вина, които можем да покажем и да се гордеем с тях, посочи Стоян Геров.

"Българските винопроизводители се представиха в ЕП с типично български вина като гъмза, врачански мискет, мавруд и присъстващите оцениха по достойнство предложената продукция”, отбеляза Минчо Банчев - търговски директор на една от участващите в събитието винарски изби. Той смята, че нашите винопроизводители имат шанс да пробият на европейския пазар точно с такива български сортове със специфични вкусове, които европейските клиенти не са опитвали много и към които проявяват интерес. Според Петя Минкова -представител на друга от поканените в Брюксел винарски изби, България има голям потенциал като винена туристическа дестинация, но е необходимо винарските изби да се обединят по региони и да изготвят общи винени маршрути. Тя подчерта, че винопроизводителите имат нужда и от подкрепата на държавата, за да представят продукцията си на различни изложения и панаири.

Представиха българското вино в ЕП в Брюксел
netinfo

"България има сериозна основа в областта на туризма и смятам, че ние като български представители тук трябва да направим максималното, за да го популяризираме", посочи още евродепутатът Преслав Борисов. Като член на Комисията по транспорт и туризъм той възнамерява да организира и други инициативи в подкрепа на българския туризъм, които ще бъдат свързани с културно-историческото наследство и природните забележителности на страната ни. Следващата проява е планирана за края на октомври, когато в Брюксел ще бъдат представени възможностите за туризъм в Добрич и региона.

По покана на Преслав Борисов в Брюксел беше и група от младежката организация на ГЕРБ-Добрич. Младежите имаха възможност да разгледат Европейския парламент и да се запознаят със структурата и дейността на европейските институции.