/ РИМ - Добрич
По повод 130-годишнината от рождението на Дора Габе Регионален исторически музей-Добрич, със съдействието на Клуб „Бакарди“, Община град Добрич и куклен театър „Дора Габе“ – Добрич представя възстановката ЛИТЕРАТУРНОТО КАФЕНЕ ОЖИВЯВА. Събитието ще се състои днес от 11:00 часа в Клуб „Бакарди“.

Правят възстановка на кафене "Цар Освободител" от 1935 година

Ще бъде пресъздадена масата на писателките от прочутото столично кафене „Цар Освободител“, майсторски представено в шаржа на художника Александър Добринов от 1935 година. На тази маса седят Дора Габе, Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Яна Язова, издателят на „Вестник на жената“ Христо Чолчев и оперният певец Петър Райчев.

В техните образи ще се превъплътят артистът Красимир Демиров (като Христо Чолчев), любителите театрали от Генерал Тошево Райна Стойчева и Илиана Иванова (като Дора Габе и Елисавета Багряна), както и музейните специалисти Цветан Сашев (като Петър Райчев), Лена Кирилова (като Фани Попова-Мутафова) и Николета Николова (като Яна Язова).

Идеята е събитието да отиде при публиката, така че за половин час всички случайни клиенти на Клуб „Бакарди“ ще попаднат в 30-те години на ХХ век и ще чуят разговора между именитите гости на кафенето.