Предметите стават кукли в новия спектакъл на Кукления театър
Предметите стават кукли в новия спектакъл на Кукления театър / Дарик Добрич

Кукленият театър в Добрич поставя началото на новия театрален сезон с премиерата на спектакъла "Шехерезада".  Драматизацията и режисурата са на Николай Бояджиев, който стои и зад музикалното оформление на постановката. Сценограф е Анна Пулиева, участват актьорите Теодора Желева, Димитър Ялнъзов и Румен Куртев. Премирата ще се състои на 12 септември от 18.00 часа.

Всъщност приказката, която спектакълът разказва, е "Али Баба и 40-те разбойници", обясни режисьорът. Пиесата е наречена "Шехерезада", тъй като и в нея има героиня, която всяка нощ трябва да разказва приказки, за да спаси живота си, посочи Николай Бояджиев.

Постановката залага основно на приключенския принцип, който задържа вниманието, но и на добро чувство за хумор, добави авторът. Добричката публика ще види една пищна постановка с много ориенталски мотиви. На сцената, пред погледите на зрителите предметите от палатката на Шаха – маси, възгравници, наргилета, свещници, ще се превърнат в кукли, а дрехите на актьорите - в декор.

Бояджиев отбеляза, че е подбрал за спектакъла впечатляваща музика. По време на представлението ще звучи дори "Лед Цепелин", в изпълнение на Лондонския симфоничен оркестър. Актьорите изпълняват по 5-6 роли и отново показват добрите си качества, отбеляза още режисьорът.

"Постановката отговаря много на начина ни на живот в момента. Както героят Шахрияр в пиесата не знае какво се случва в държавата му, така и ние си пъхаме главите в пясъка и се павим, че около нас няма кражби, убийства, че нищо не се случва", коментира авторът.

До края на септември Държавен куклен театър “Дора Габе” ще представи още един премиерен спектакъл  - с работно заглавие "Градски приключения", съобщи директорът на куклтурния институт Петър Петков. В началото на 2015 г. ще бъде премиерата на "Малката Баба Яга" с режисьор Даниела Христова. През април на добричка сцена режисьорът Лео Капон ще постави пиесата "Къде отиваш, конче", на Рада Москова. Планира се още Красимир Ранков да режисира в Добрич "Приказка за Стоядин" по Никола Русев.