Предлагат вдигане на такса смет в Добрич - от 2,0 на 3,0 промила
Предлагат вдигане на такса смет в Добрич - от 2,0 на 3,0 промила / Дарик Добрич, архив

Нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич предстои да разгледа Местният парламент на сесията си на 26 юни т.г.. Според докладната, внасяна от кмета Детелина Николова, промените се налагат, защото текстове от сега действащата Наредба, която е от 2003 г., са били изменяни и допълвани многократно поради промени в законите и другите нормативни актове през годините, което е породило наличие на противоречия и неточности.

Новият текст е изготвен от комисия, извършила прецизен преглед и внесла значителни подобрения, свързани с дейности и разпоредби на държавната администрация през последните месеци, пише в докладната. В него се прави разграничение на видовете услуги според срока на извършването им - обикновени и бързи; въвежда се таксата за ползване на общинските пътища. Подробно е описан начинът, по който се определя размера на такса битови отпадъци, и  той ще продължи да бъде върху данъчната оценка на недвижимите имоти. Това е решено поради липсата на система за определяне количеството на битовите отпадъци, произвеждани в имотите на гражданите и жилищните имоти на предприятията на територията на общината, посочва кметът. Наредбата предвижда обаче възможност, където може да се измерва количеството битови отпадъци /предимно в еднофамилни жилища/ да се подава декларация за вида и броя на съдовете, съобразно обявената честота на извозване.

От проекта за текст на новата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич, който внася кмета, се вижда, че се предлага таксата за битови отпадъци за жилищни и вилни имоти на граждани и жилищни имоти на предприятия да бъде в размер на 3,0 промила върху данъчната оценка, от които 1,3 промила за сметосъбиране и сметоизвозване, 0,6 промила за обезвреждане в депа или други съоръжения и 1,1 промила - за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Досегашната ставка е 2,0 промила върху данъчната оценка, поясниха от отдел "Местни данъци и такси".
За нежилищни имоти не се предлага промяна в таксата, начислявана върху данъчната оценка - тя е набелязана да остане в размер на 7,0 промила.