Предлагат в Добрич да има колеж към Аграрния университет в Пловдив
Предлагат в Добрич да има колеж към Аграрния университет в Пловдив / Sofia Photo Agency

Аграрният университет в Пловдив иска да разкрие колеж в Добрич и търси подкрепата на Общинския съвет. Предложението ще бъде гласувано на заседание на 21 февруари.

Колежът ще бъде в структурата на Аграрния университет. Студентите ще се обучават в редовна и задочна форма по образователна степен "Професионален бакалавър” в професионално направление "Растениевъдство” - специалност "Агробизнес” и професионално направление "Икономика”. Срокът на обучение е 3 години. Аграрният университет е държавен и единствен в областта на аграрното образование в България с 65-годишна история и традиции, посочва в писмо до ОБщинския съвет ректорът на висшето училище проф. Димитър Греков.

Университетът има сключени рамкови договори с Добруджанския земеделски институт в  Генерал Тошево и с Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич за използване на тяхна материална база. В момента аграрният университет подготвя проект, който ще бъде представен пред Националната агенция по оценяване и акредитация и след положителна оценка колежът може да стартира през месец септември на учебната 2011 – 2012 година.

Предложението вече е подкрепено единодушно от членовете на Постоянната комисия по наука и образование.

Разкриването на аграрен колеж в Добрич е в ущърб на идеята в града да има самостоятелно аграрно висше училище, смята обаче Елена Юрченко. Тя е член на Инициативния комитет "Граждани за европейско образование и развитие на Добруджа", който работи в подкрепа на проект за създаване на  самостоятелно висше агробизнес училище в Добрич. Миналата година беше организирана застъпническа кампания в подкрепа на такова учебно заведение, в която се събраха близо 12 хиляди подписа.