Предлагат язовир Плачи дол -2 да бъде ликвидиран
Предлагат язовир Плачи дол -2 да бъде ликвидиран / Дарик Добрич
Предлагат язовир "Плачи дол -2" да бъде ликвидиран
82290
Предлагат язовир "Плачи дол -2" да бъде ликвидиран
  • Предлагат язовир "Плачи дол -2" да бъде ликвидиран

Предложение за ликвидация на язовир "Плачи дол - 2" ще разгледа Общинският съвет на община Добричка на днешното си заседание. Въпросът се внася за обсъждане от кмета на общината Петко Петков по настояване на кмета на Плачи дол Атанас Пенев.

В края на септември заради разрушение около преливника този водоем преля и наводни земеделски площи и пътя към селото. Според разчетите на хидроинженери за възстановяването на целия язовир, включително преливника и изпускателния кран, ще са необходими около 1 млн. лева, сума непосилна за община Добричка, коментира пред Дарик кметът на Плачи дол  Атанас Пенев. Затова той смята, че е наложително да бъде поставен въпросът дали водоемът е необходим или е по-добре да бъде бракуван.

Според Пенев има вариант язовирът да бъде запазен като се отдаде самостоятелно на концесия или ако се постигне споразумение той да бъде поддържан от концесионера на съседния по-голям язовир „Плачи дол -2”.

Двете съоръжения са свързани, при изпускането на големия язовир, водата преминава през малкия, след което се оттича в дерето по Суха река, обясни Пенев.
Надявам се на ползотворен дебат в Общинския съвет и вземането на най-правилното решение, допълни кметът на селото. Той не изключи варианта гласуването да бъде отложено и въпросът да се разгледа след изборите от новия Общински съвет.

Язовирът е в лошо състояние, но той се намира на около 2 километра от Плачи дол и не застрашава жителите на селото или пътища в района, увери кметът. При оттичане на по-големи количества вода единствената опасност е за съседните земеделски земи.

Разговора с Атанас Пенев можете да чуете в прикачения файл.