Гробищен парк Добрич
Гробищен парк Добрич / Дарик Добрич
От администрацията предлагат Общински съвет да направи промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Исканите допълнения касаят дейността на общинското предприятие „Обреден дом“. Предлага се да се въведат в направление "Траурни обреди" три нови услуги, свързани с поддръжката на гробните места.
 
Първата касае отнемане на гробни места, които са изоставени, неподдържани, с липсващи трайни надгробни знаци и с неплатени такси. В такива случаи е необходимо обследване в регистри и на място, като след това се пристъпва към почистване от растителност и изваждане на тленните останки. Дейностите по обследването са ангажимент на обредник, имащ достъп до регистъра на гробните места, почистването се извършва от общ работник, а освобождаването и изваждането на тленните останки от гробар - изцяло ръчно. Изчислено е, че се влагат разходи в размер на не по-малко от 55 лева.
 
От Общината искат и въвеждане на услугата абонаментно поддържане на гробно място. Сформираната цена за месечно обслужване е в размер на 20 лева, което включва почистване от треви, отпадъци, цветя, свещи, обработка с хербицид, окопаване, почистване на надгробните знаци и др., които ще се извършват два пъти месечно от работник в гробищния парк по утвърден график.
 
Ще има възможност и за заплащане на подравняването на гробното място 40 дни след погребението. Общ работник ще почиства от цветя, бутилки, вкл. окологробното пространство от пръст, кал и др., а гробар ще изравни мястото и ще постави за цялостно оформяне. Разписаната цена на тази дейност е 16 лева.
 
Новите услуги са включени с тези цени в списъка от дейности на „Обреден дом“. Предстои измененията в Наредбата да се гледат от Общински съвет на последната преди ваканцията сесия на 25 юли.