Предлагат бременните и децата да се лекуват без направления
Предлагат бременните и децата да се лекуват без направления / netinfo

Предложение да се освободят от направления бременните жени и децата, което ще доведе до подобряване на майчиното и детско здравеопазване, е направено на среща в областна управа, съобщават от пресслужбата на институцията.

По време на срещата е е обсъдено и работното време на общопрактикуващите лекари. Дискутиран е вариант  джипитата да преминат от 24- часово на 8 - часово работно време. През останалата част на денонощието пациентите биха могли да се обслужват от Спешна помощ, след предварително сключен за това договор. Друг предложен вариант за промяна в работното време на общопрактикуващите лекари е създаването на групови практики. След 8-часовия работен ден един от лекарите в груповата практика би могъл да обслужва пациентите на останалите.

В срещата са участвали народните представители д-р Ердинч Хаджиев, Сияна Фудулова, Никола Гочев, зам.областният управител д-р Евгения Георгиева, директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова, директорът на МБАЛ д-р Жанина Калинкова и председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Демир Демиров.

Обсъдено е предстоящото приемане на Националната здравна стратегия и въпросът за създаването на здравна карта. Добричките депутати са поели ангажимента да внесат предложенията в парламентарната комисия по здравеопазване.

На здравната среща в Областна управа е предложено още в оформянето на клиничните пътеки, освен републикански здравни специалисти, да участват и лекари от цялата страна.