Предлагат археолога проф. Георги Атанасов за награда Златен грифон
Предлагат археолога проф. Георги Атанасов за награда Златен грифон / РИМ - Добрич

Регионален исторически музей - Добрич предлага проф. д.и.н. Георги Атанасов, гл. уредник в отдел „Археология" при Регионален исторически музей - Силистра, да бъде номиниран за ежегодната награда „Златен грифон". Тя се дава за цялостен принос в развитието на българската археологическа наука за 2015 г.

Проф. д.и.н. Георги Атанасов е археологът с най-високото научно звание и научна степен сред действащите музейни археолози в Добруджа и България. Автор е на 240 научни публикации и 14 книги в областта на българската средновековна и антична археология и изкуствознание. Специализирал е християнска археология и християнско изкуство в Париж и Бордо, Франция. Дългогодишен проучвател на средновековния и античния Дуросторум-Дръстър, на ранносредновековните крепости в Добруджа /Скала, Руйно, Окорш, Ветрен, Пресленци, Цар Асен/, на скалните манастири в Северна България, Румънска Добруджа, Молдова и Крим, на античните крепости Тегулицум, Голеш и най-сетне на най-големият античен град Залдапа във вътрешността на Добруджа и Северна България. Той бе първият български учен, който проведе археологически експедиции през 2008-2010 по проучването на „Онгъла" в Молдова, Украйна и Румъния. Тези изследвания са отразени в излязлата от печат през 2015 г. монография „Първостроителите на българската държава. Органа, Кубрат, Аспарух, Тервел. Автор е на изчерпателната с висока научна стойност монография „Добруджанското деспотство. Към политическата, църковната, стопанската и културната история на Добруджа през ХІV век.", на единственото изследване по археологията на средновековните български владетелски знаци и символи „Инсигниите на средновековните български владетели", както и всеобхватното изследване „345 раннохристиянски светци-мъченици от българските земи от 2014 г. издадено от НИМ-София.

Ръководител е на 3 трансгранични проекта. Негово дело е обновяването на експозицията на Археологически музей, изготвил е албуми за религиозните паметници в Добруджа и за скалните манастири в Добруджа, публикувал е над 150 научно-популярни статии за културно-историческата наследство на Добруджа и Силистра в централния и местния печат.

През 2015 г. проф. Георги Атанасов разкри в римо-византийския град Залдапа до с. Абрит, Добричко, една от най-представителните и богато декорирани епископска базилика с епископска резиденция от V-VІ в., както и най-голямата раннохристиянска крипта в българските земи под олтара на храма. В средновековния Дръстър откри представителна епископска базилика от втората половина на ІХ в, върху която е издигната катедралната кръстокуполна патриаршеска базилика на Първото българско царство от Х в. Откри нова, неизвестна късноантична крепостна система в Дуросторум.