Предават украинец на германски съд по Европейска заповед за арест
Предават украинец на германски съд по Европейска заповед за арест / Дарик Добрич - архив

Украинският гражданин Игор Л. ще бъде предаден на германските съдебни власти след като Добричкият окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест спрямо него. Съдът уважи предложението на Окръжна прокуратура - Добрич във връзка с искане на прокуратурата в Берлин за осъществяване на наказателно преследване срещу украинеца.

42-годишният Игор Л. от украинския град Черновци е обвиняем за укривателство в пет случая и опит за измама и потвърждаване на мнимо престъпление.В Европейската заповед за арест е уточнено, че Игор Л. е участвал в престъпна група за прехвърляне зад граница на скъпоструващи автомобили в Източна Европа. Той трябва да отговаря като извършител и помагач за шест случая, при които са прехвърлени в Украйна автомобили „БМВ", „Мерцедес", „Ауди" и „Фолксваген".

Европейската заповед за арест срещу него е издадена на 07.07.2009 г. от Районен съд Тиергартен в Берлин.

Украинецът бе задържан на влизане в България на 5 юли тази година на ГКПП - Кардам. От 8 юли той е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража".

Задържаният е заявил съгласие за доброволното му предаване на германските съдебни власти. До екстрадирането му в Германия Игор Л. ще пребивава в Затвора във Варна.

За изпълнение на определението на Добричкия окръжен съд ще бъдат уведомени Върховната касационна прокуратура и Министерството на правосъдието, информират от пресслужбата на съда.