Пречиствателната станция в Балчик  ще бъде готова до март
Пречиствателната станция в Балчик ще бъде готова до март / netinfo

Почти цялото технологично оборудване на изграждащата се в Балчик пречиствателна станция е доставено и в момента то се монтира, съобщават от пресслужбата на общината.  Това е установено  при поредното  посещение на координаторът на проекта от Министерството на околната среда и водите Димитринка Никлина. Тя коментира, че дейностите по изграждане на конструкцията на пречиствателното съоръжение са приключили, а работата на словенската фирма „Приморие” е изключително професионална. Според Никлина няма съмнение, че до месец март Балчик ще има изградена пречиствателна станция.

Стойността на финансовия меморандум по програма ИСПА е 22 милиона лева, като 4 милиона от тях са за заустване и направа на станцията. В момента 9 млн. се усвояват за изграждане на общо 70 км водопровод и канализация, а останалите средства са по договори за консултантски услуги, доставка на оборудване и специална система за мониторинг на ВиК мрежата.

От месец април, когато започна строителството на ВиК системата в Балчик, до месец октомври са прокопани и положени около 3500 метра тръби за канализация от главния колектор и около 700 метра канализационни отклонения до границите на имотите на граждани и фирми. За същия период са прекарани 3600 метра тръби за водопроводната система.
Координаторът на проекта Димитринка Никлина изрази съжаление за разкопаните улици и неудобството, което се създава за жителите на Балчик, но призова за толерантност и разбиране от населението, тъй като подобен проект е изключително мащабен и неговата крайна цел е подобряване условията на живот за балчиклии.