Преброяват водолюбивите птици, зимуващи в областта
Преброяват водолюбивите птици, зимуващи в областта / netinfo

За 20-а поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира среднозимно преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици. В Добричка област днес и утре ще бъдат обследвани вътрешни водоеми, язовири по Суха река, както и Шабленското и Дуранкулашкото езеро. В акцията в региона ще се включат около 40 служители и доброволци на дружеството, разделени в 10 екипа, съобщи за Дарик Ивайло Иванов - регионален координатор на БДЗП. 

През студените дни край шабленските езера зимува над 70% от световната популация на червеногушата гъска и до 40% от европейската популация на белочелата гъска. 

Целта на преброяването, което се извършва едновременно в цяла Европа, е да се събере информация, която служи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици, което от своя страна е индикатор за промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и за хората.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици, които долитат от Северна Европа. Сред тях са и застрашени видове като червеногушата и белочелата гъска, тръноопашатата потапница, малкия корморан, къдроглавия пеликан и много други.