Празнуваме Възкресение Христово
Празнуваме Възкресение Христово / Дарик Добрич

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Преди полунощ се отслужва тържествено богослужение. "И ето в полунощ от отворените царски врати се понася песнопението: "Воскресение Твое, Христе Спасе...". Песнопението се усилва, укрепва, вратите се отварят, раздвижват се хоругви, и кръстната процесия минава през храма, обикаля около църквата и се спира пред портите. При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

Твоето възкресение, Христе Спасителю, ангелите възпяват на небесата; удостой и нас на земята с чисто сърце да Те славим.

Ден на възкресение е, нека, люде, да сияем: Пасха е, Господня Пасха! Защото от смърт към живот и от земята към небето Христос Бог преведе нас, които пеем тържествена песен.

Мироносиците жени, като пристигнаха в ранна утрин при гроба на Животодателя, намериха ангел, седнал на камъка, и той, като проговори, така им каза: защо търсите Живия между мъртвите? Защо оплаквате Безсмъртния като смъртен? Идете и възнесете на учениците Му!
Тоя е денят, който Господ сътвори: да се възрадваме и развеселим в него!
Пасха възхитителна! Пасха! Господня Пасха! Пасха всечестна ни озари! Пасха е, с радост един другиго да прегърнем! О, Пасха - избавление от скръб! Защото от гроба днес като от чертог блясна Христос и изпълни жените с радост, като им каза: възвестете на апостолите.

Ден на възкресение е, да просияем от тържеството и един другиго да прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! И всичко да им простим, заради възкресението, и така да възкликнем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува.

Празнуваме Възкресение Христово
netinfo
По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво - той ще бъде здрав през годината.