Празнуваме Цветница
Празнуваме Цветница / Дарик Добрич

Днес празнуваме Цветница. В Добрич ще се състои празничен концерт „Цветно хорце" на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа" с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и ръководител на оркестър Николай Иванов - от 11.00 ч. на пл."Свобода".

Цветница е подвижен празник, отбелязва се както в православната, така и в католическата и в протестантската църква, една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки./Източник: БГНЕС