Празнуваме 1 ноември – Деня на народните будители
Празнуваме 1 ноември – Деня на народните будители / netinfo
Със Света заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Света Троица” започнаха тържествата по отбелязване на Деня на будителите 1 ноември в Добрич. В църкватаизнесе концерт Хорът на учителките с диригент Маргарита Русева.

Цветя бяха положени пред паметната плоча на Първото класно училище в града.

В 11.30 часа в огледална зала „Нели Божкова” започна общоградското тържество и връчване на Годишните награди на общината в областта на духовната култура.

В празничния афиш са включени изпълнения на Български Камерен оркестър с диригент Алексей Измирлиев, смесен хор „Добруджански звуци” с диригент Елвира Пастърмаджиева и трио „Усмивка” с вокален педагог Стефка Димитрова.

Голямата награда за изключителен принос в областта на духовната култура тази година се присъжда на Драматичен театър „Йордан Йовков”.

В раздел културно-просветна дейност колективно отличие получава Регионалният исторически музей, а индивидуално – главният уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков” Кремена Митева.

В раздела за музикално изкуство е отличен вокалният педагог Стефка Димитрова, а в танцово изкуство – детска танцова студия „Добрич” с гл.худ.ръководител Александър Александров и хореографът Иван Иванов.

За изобразително изкуство и цялостна дейност в областта на архитектурата наградите отиват при художничката Велина Христова и строителният инженер Петър Савов.

В раздел литературно творчество е отличена поетесата Рада Въртунинска.

Награди получават още журналистката Виржиния Георгиева, директорът на гимназията по аграрно стопанство Господин Господинов, ученичката от Езикова гимназия Йолита Павлова, белетристът Тихомир Димитров, както и Добруджанският технологичен колеж.

С награди за спомоществователство са отличени кооперацията в село Гурково с председател Тодор Моралийски, Валентин Зеленченко - изп.директор на "Пътно строителство"АД, Григор Алексиев - управител на "Шеле" и Младен Матеев - президент на фирма "Изида".

Допълнителни специални награди за прояви в областта на културата с национално и международно значение получават Български камерен оркестър – Добрич, Духов оркестър, Художествена Галерия, Регионална библиотека “Дора Габе” и Иван Жечев – за събирателска и краеведска дейност.