Празник на хоровото изкуство в Добрич
Празник на хоровото изкуство в Добрич / netinfo

Добрич се включва в Националната инициатива „България пее“,  посветена на 90-годишнината от създаването на Българския хоров съюз с концерт на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и приятели. Кампанията е инициирана от Българския хоров съюз по повод 90-годишнината от неговото създаване и се подкрепя от над 20 града в страната.

Концертът в Добрич ще се състои днес от 18 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. По покана на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с главен диригент Елвира Пастърмаджиева и диригент Росица Дурмушлийска в Добрич ще гостуват формации от Хасково, Русе и Свищов, с активното участие и на възпитаниците на Музикална къща „Катлин“ - Добрич с ръководител Валентина Кателиева и музикален педагог Детелина Василева.

„Целта на тази инициатива, на хоровите срещи и концерти е да се популяризира и покаже красотата на нашето изкуство, което е едно от най-старите в България. Хоровите формации в страната са започнали да се създават веднага след Освобождението”, коментира пред Дарик Елвира Пастърмаджиева.

Почитателите на хоровото изкуство в Добрич ще се насладят на богата програма в изпълнение на Детски хор „Орфей“ при Младежки център град Хасково с диригент Елена Цветкова, Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом град Русе с диригент Мина Драгнева-Влайкова, Детски хор „Дъга“ при ПБНЧ „Еленка и Кирил Аврамови-1856“ град Свищов с диригент Олимпия Ангелова.

В концерта ще участва и малкият състав на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с ръководител Андреана Димитрова, както и възпитаниците на Музикална къща „Катлин“.

На 17 април (неделя), от 9.30 ч. в сградата на Хорова школа „Маестро Захари Медникаров“ на ул. „Славянска“ 7 ще се проведе творческа среща на хористите и диригентите на участвалите състави.

 

Входът за концерта е свободен.