Фермерски пазар добрич
Фермерски пазар добрич / netinfo
По традиция за пореден път в четвъртък в Добрич ще се проведе Фермерски пазар - под часовниковата кула от 10.00 до 15.00 ч. Този път обаче той ще бъде по-празничен, защото е Димитровден, или Разпуст, както го наричат на места в страната. Вярва се, че на този ден приключва земеделската година и стопаните разпускат ратаите, наети за летния сезон. Смята се, че ако в нощта срещу деня месечината е пълна, кошерите ще преливат от мед.

Сред празничните акценти на фермерския пазар ще бъдат печени орехи и тиква, ябълкови сладкиши, скара с биволски специалитети, фолклорна музика през целия ден. Двама нови производители се включват в пазара – с есенни ягоди и с бонбони от занаятчийски шоколад. Нови участници има и в арт зоната – бижута и аксесоари от вълна, декорация за дома, както и меки текстилни играчки и кукли.

За всички участници и посетители, деца от СУ „Св. Климент Охридски“ ще изпълнят фолклорни танци. Ще участват две фолклорни танцови формации с ученици от VII клас и от гимназиален етап, които ще зарадват присъстващите с изпълнения от различни региони на страната. Ще се включи и инструментална фолклорна група към училището.

Община Добрич възроди стара традиция, останала от минали времена и провежда съвместно с Кооперация Хранкооп - София фермерски пазар всеки четвъртък пред часовниковата кула на АЕМО „Стария Добрич“.  На него малки местни производители на чиста храна ще предложат лично от продукцията си, която се отличава с вкусови качества и се предпочита за здравословен начин на живот.