Правят жива червена панделка в центъра на Добрич
Правят жива червена панделка в центъра на Добрич / Дарик Добрич
Правят жива червена панделка в центъра на Добрич
47640
Правят жива червена панделка в центъра на Добрич
  • Правят жива червена панделка в центъра на Добрич

Добрич ще отбележи 1 декември - Световен ден за борба с болестта СПИН, с доброволческа акция на общинския клуб К-7. Младежите ще направят жива панделка от червени балони на площад "Демокрация" точно в 12.30 ч.. Те приканват и граждани да се включат в акцията.

Мотото на кампанията Анти-СПИН и тази година е "Презерватирай се!", съобщи за Дарик Севдалина Колева от Регионалната здравна инспекция. В центъра на Добрич ще бъдат раздавани от предпазните средства, както и информационни материали.

Интравенозните наркомани остават най-рисковата група за заразяване с ХИВ, информира Колева. Въпреки усилията на държавата, проблемът с тези хора, включително и в Добрич, остава много сериозен, смята тя и добавя, че намалява и възрастта на децата, които пробват за първи път наркотици. Тревожни са данните и за заразените по полов път. Статистиката показва, че 3/4 от инфектираните проституиращи са мъже, които предлагат платени сексуални услуги, уточни Колева.

Радостното, според нея, е че в последните години се увеличава заинтересоваността на всички към проблема ХИВ/СПИН. Инициират се по-активно обучения по темата с ученици, както и възрастните искат да знаят повече, редовно се провеждат изследвания в анонимния кабинет. Хората от третата възраст преди приемаха презервативите на улицата със съпротива, а сега го смятат за нормално, обяснява специалистът.

Чуйте повече за смисъла от кампаниите и за тревожните данни за ХИВ/СПИН от Севдалина Колева - в аудиото.