Правят пълен ремонт на Читалище Йордан Йовков
Правят пълен ремонт на Читалище Йордан Йовков / Дарик Добрич
Правят пълен ремонт на Читалище "Йордан Йовков"
66570
Правят пълен ремонт на Читалище "Йордан Йовков"
  • Правят пълен ремонт на Читалище "Йордан Йовков"

Читалище "Йордан Йовков" в Добрич ще бъде напълно санирано, съобщиха от настоятелството му. Дейностите ще започнат на 1 май догодина и ще приключат за 5 месеца. Обновяването се осъществява по Национална схема за зелени инвестиции към Национален доверителен Еко Фонд и е на обща стойност 1 112 000 лева без ДДС. 15% от сумата или 166 800 лева трябва да бъдат осигурени от читалището. Необходими са и още около 100 000 лева за проектиране, обследване, одит и консултиране, част от които вече са поети от субсидията на културния институт.

От читалището се надяват да съберат своя дял за ремонта с помощта на добричлии. Те започват масирана дарителска кампания, част от която ще бъде благотворителна вечер на 18 октомври, с богата културна програма, за която кувертът ще струва 50 лева. За осигуряване на средствата се разчита и на съдействие от страна на държавата и общината. От настоятелството припомниха, че създаването на читалището е започнало от лотария, организирана от будните добруджанци Кръстьо Мирски и Атанас Бобчевски. Новата сграда е построена през 1965 г. и оттогава не е правен цялостен ремонт. Установено е, че добричкото читалище е най-голямото в страната като разгъната застроена площ.

Правят пълен ремонт на Читалище "Йордан Йовков"
netinfo

По проекта ще се реализират енергоефективни мерки - изолация на външни стени, на двата покрива и на подовете, подмяна на външната дограма, както и закупуване на нови тръби и радиатори за отоплителната инсталация, която е на газ. Мерките ще доведат до 65% икономии на енергия годишно, каза Юлия Стаматова, председател на настоятелството. Тя съобщи също, че от 1 септември в Читалище "Йордан Йовков" ползват електроенергия от алтернативен доставчик, а не от "Енерго-про" на доста по-ниска цена - от 130 на 85 лева за мегаватчас.

Засилихме наситеността на дейностите, изграждаме фолклорна студия с ансамбъл "Добруджа", създаваме нови школи - по информатика и зумба за тийнейджъри, съобщи секретарят Диана Кирова. От настоятелството отчетоха, че имат около 10 000 потребители годишно, като 350 деца посещават школите.