Правят музей на открито за археологически ценности
Правят музей на открито за археологически ценности / Дарик Добрич

В Програмата за развитие на туризма в Добрич за тази година е включено изграждането на лапидариум - музей на открито, където ще бъдат експонирани артефакти от античната и ранно византийската епоха. Това стана ясно при представянето на програмата на днешната сесия на Общинския съвет. Решение за реализирането на такъв проект е взето на заседание на Консултативния съвет по туризъм на 13 януари.

Лапидариумът ще се обособи по ул."България", срещу кметството. Разполагането на артефактите ще се извърши върху модулни кашпи с подходяща зеленина, с предвидени места за сядане и с подходящо насочено осветление. Целият ансамбъл ще бъде изолиран от жилищната група и околното пространство със зелена колонада и пана с влечаща растителност.

Постъпилите суми в бюджета на общинската администрация за 2011 година от туристически данъци и такси са 38 893 лева, а от категоризация на туристически обекти - 28 515 лева. Общата сума от дейността е 67 108 лева, при 53 хил.лв през 2010 година. Бюджетът на Програмата за развитие на туризма през 2012 година ще бъде 40 хил.лв. С част от средствата ще се изгради лапидариумът.

Общинският съвет не прие предложението на съветника от групата на БСП Галина Митева по програмата да се заделят 7000 лева за издаване на бизнес каталог на Добрич. Бе обяснено, че подобни дейности са заложени в спечеления проект за 3,6 млн.лева „Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация".