Правят автоматична станция за контрол на чистотата на въздуха
Правят автоматична станция за контрол на чистотата на въздуха / Дарик Добрич, архив

Автоматична станция за контрол на чистотата на въздуха се изгражда в Добрич, съобщи зам.-кметът арх.Пламен Ганчев. Тя представлява контейнер, разположен на площадка в кв.”Добротица”, от където данните автоматично ще се изпращат в РИОСВ-Варна. Това е част от мерките, които България изпълнява според изискванията на ЕС за борбата с превишените нива от фини прахови частици. Ганчев припомни, че общината има специална програма за чистота на въздуха. По думите на зам.-кмета в Добрич няма друго превишаване на нормите на замърсяване на въздуха, освен това с фини прахови частици. То е най-силно в определени периоди, когато започва пренос на прах от съседни на града райони.

Започна подготовка за пролетното измиване на града, съобщи още арх.Пламен Ганчев. В момента се прочистват регулите на уличната мрежа от натрупаните замърсявания през зимния период, като пясъчно-калната маса се събира в  чували. След това ще започне пролетното миене на улиците. На 20 май общината ще се включи в акцията „Да изчистим България за един ден”, като вече се подготвя списък на микросметищата.

Уличната мрежа е в тежко състояние след зимния сезон, каза още арх.Ганчев. В момента тече срокът за обжалване на избора на изпълнител на изкърпването на улиците. Очаква се в началото на април вече да има избран изпълнител и реално да могат да започнат дейностите. Предстои да бъдат изкърпени между 12 и 13 хиляди кв. метра, като за целта от бюджета за текущи ремонти са заделени 700 хил. лв.