Православната църква почита Свети Матей
Православната църква почита Свети Матей / frognews.bg

На 16 ноември църквата почита паметта на Свети Матей. Имен ден празнуват всички, които носят името Матей и Матю.

За живота на светия евангелист Матей са запазени много малко сведения. Той бил брат на св. ап. Яков Алфеев и проповядвал Христовото учение, като ходил в много далечни страни - Персия, Мидия, Индия, Патрия.

Преданието разказва, че той отишъл при един див народ с лоши обичаи. Там му се явил Бог, който му дал жезъл заповядвайки му да го забие в земята. Господ му обещал, че този жезъл ще роди плодове, а от корена му ще потече чуден извор.

Матей събрал всички жители и посадил жезъла. Пред очите на всички жезълът цъфнал и се покрил с чудни плодове. От корена му потекъл бистър извор. Всички се затичали към дървото и пили вода от извора и по внушение на апостола, приемали тук св. Кръщение, след което излизали от водата духовно обновени.

Св. евангелист Матей завършил живота си мъченически. Неговите страдания и смърт били ознаменувани с много чудеса. По време на мъченията, които той понасял с невиждана вяра и сила, лицето на Свети апостол Матей започнало да излъчва силна и ярка светлина, заради която войниците ослепели. Въпреки че тези войници били изпратени да причинят зло на Свети Матей, той се помолил за тях и господ им върнал изгубеното зрение.