Шаржът "Кафене Цар Освободител"
Шаржът "Кафене Цар Освободител" / РИМ - Добрич
Екипът на Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще се включи в празненствата, посветени на 130-годишнината на Дора Габе, с един експеримент. Подготвя се „Литературно кафене“, което ще „отвори“ в деня на кулминацията на тържествата - връчването на Националната литературна награда на името на поетесата на 11 октомври.

Това сподели за слушателите на Дарик Добрич главният уредник на Дом-паметника д-р Кремена Митева. Тя поясни, че не е чувала в страната да е правено друг път подобно събитие. Възстановката „Литературно кафене“ ще се състои от 11.00 часа в клуб „Бакарди“.

Събитието е по идея на екипа на Дом-паметника и е подготвено от него. Вдъхновено е от дружеския шарж на Александър Добринов от 1935 година - „Кафене Цар Освободител“. Кафенето в центъра на София по това време е място на срещи на писатели, музиканти, художници, интелектуалци.

В рисунката има една маса, на която седят жени - четирите големи дами на родната литература - Дора Габе, Елисавета Багряна, Яна Язова и Фани Попова-Мутафова. На нея са и оперният певец Петър Райчев и издателят на „Вестник за жената“ Христо Чолчев.

Ще бъде направена „жива картина“ на тази маса в кафенето на „Цар Освободител“, като в театрален етюд ще бъде пресъздаден разговор между творците. Текстът, който те ще произнасят, е сглобен от реални интервюта и статии на творците, техни произведения и мисли, подбрани от екипа на Дом-паметника.

В ролята на Дора Габе и нейното обкръжение ще влязат актьорът от Драматичен театър Красимир Демиров, любителите-актриси от неговия клуб в Генерал Тошево - Райна Стойчева и Илияна Иванова, както и още трима души от екипа на Историческия музей-Добрич.

Изкуството отива при публиката, каза Кремена Митева, и в този час всички посетители в заведението ще могат да станат част от „живата картина“ и театралния етюд, слушайки словото на интелектуалците ни от 1935 година.